Ce este ZIDART?

Un proiect de regenerare urbană prin street art, în cadrul căruia ne propunem să dărâmăm zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru. În fiecare an ne propunem să abordăm teme care animă dezbaterile publice- de la incluziune socială și combaterea discriminării, la mediu și sustenabilitate.

Cine e în spatele proiectului?

Asociația Ingenious Drama, o asociație de tineri inimoși și implicați, fondată în 1997. Momentan ne desfășurăm proiectele culturale în Bacău, dar ne-ar plăcea ca într-o bună zi să ducem misiunea aceasta mult mai departe, pe tot cuprinsul țării, în toate orașele în care suntem chemați de oameni care s-au îndrăgostit de pereții noștri.

Suntem de părere că nevoia de artă și de culoare este mai mare în provincie decât în capitală. De aceea am ales să facem lucruri frumoase în orașul nostru natal. Ne-am ocupat de festivaluri de teatru, am adus Street Delivery în Bacău, iar începând din 2019 am dat startul celui mai ambițios proiect al nostru- ZidArt.

Ce a adus nou și inedit ZIDART?

  • Prima pictură din România adresată persoanelor nevăzătoare tradusă în limbaj Braille: Intuiția lui Obie Platon
  • Vopseaua purificatoare de aer cu care au fost realizate picturile. Astfel, am transformat Bacăul în capitala europeană a respiratului în culori. Sau, mai simplu spus, în oraşul cu cele mai multe picturi purificatoare de aer din Europa.
  •  Într-o singură ediție, am reușit să schimbăm fața a 10 clădiri. 10 dintre cei mai buni artiști urbani din România au colorat 1100 mp de ziduri gri. 1100 mp care purifică acum aerul și bucură zi de zi trecătorii.

Ecouri în presă:

Pentru că am realizat în premieră națională primele picturi realizate cu vopsea purificatoare de aer, inițiativa noastră a fost salutată de Romania Insider, TVR, Gândul, Libertatea, #Casăștiți și Vice. Mulțumită artiștilor și oamenilor care au crezut în noi, Bacăul este astăzi orașul european cu cele mai multe picturi purificatoare de aer. Deși am început de jos, munca noastră a avut ecou și a fost discutată pe larg de Hotnews, Playtech, Redbull și Ziarul Financiar. Idei mici cu impact mare.